Kolačići

Kako bismo posetu našoj veb-stranici učinili privlačnom i omogućili upotrebu određenih funkcija, na raznim stranicama koristimo takozvane kolačiće. Njih koristimo kako bismo svoju veb-stranicu uopšte učinili jednostavnijom za upotrebu, efikasnijom i sigurnijom i ubrzali navigaciju na svojoj platformi. Kolačići su male tekstualne datoteke koje se čuvaju na Vašem uređaju. Neki se kolačići koje koristimo ponovo brišu posle završetka sesije pretraživača, tj. pošto zatvorite pretraživač (tzv. kolačići sesije). Ostali kolačići ostaju na vašem uređaju i omogućuju nama ili našim partnerskim firmama da prepoznaju vaš pretraživač prilikom sledeće posete (trajni kolačići).

Evo jednog primera: Da biste mogli koristiti našu stranicu posvećenu karijerama, moraju biti omogućeni kolačići sesije i trajni kolačići. Svoj pretraživač možete postaviti tako da vas obaveštava o postavljanju kolačića i da pojedinačno odlučujete da li želite da ih prihvatite ili isključite prihvatanje kolačića za određene slučajeve ili uopšte. Ako ne prihvatite kolačiće, funkcionalnost naše veb-stranice biće ograničena.

Koriste se sledeće kategorije kolačića:

• Kolačići koji su potrebni za rad naše veb-stranice:
Ovi su kolačići neophodni za rad i funkcionalnost veb-stranice. Oni pomažu da veb-stranica bude tehnički dostupna i upotrebljiva i nude osnovne funkcionalnosti, kao što su navigacija na veb-stranici, ispravan prikaz stranice u pretraživaču interneta ili upravljanje pristankom. Bez ovih kolačića veb-stranica ne može ispravno da funkcioniše.
• Funkcionalni kolačići / kolačići za analizu
Ovi se kolačići koriste za merenje prometa na internetu i za analizu ponašanja korisnika. Oni nam pomažu da bolje razumemo upotrebu naše veb-stranice i poboljšamo svoje usluge.
Pravni osnov za upotrebu funkcionalnih kolačića je Vaš pristanak (član 12 stav 1 tačka 1 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti („Sl.glasnik RS“ br. 87/2018) – Zakon.

Ako kolačiće koristimo na osnovu Vašeg pristanka, možete u bilo kom trenutku da opozovete Vaš pristanak, s tim da opoziv pristanka ne utiče na dopuštenost obrade podataka o ličnosti koja je vršena na osnovu pristanka pre opoziva.
Pristanak možete da opozovete tako što će te ovde da prilagodite svoje postavke kolačića: Resetujte postavke kolačića. Vaš opoziv ne utiče na zakonitost obrade izvršene pre opoziva.

Google Analytics

Koristimo uslugu Google Analytics društva Google Ireland Limited („Google”). Pridržavamo se trenutno primenljivih uslova korišćenja usluge Google Analytics (https://www.google.com/analytics/terms/) kao i uslova Ugovora društva Google o obradi naloga (https://privacy.google.com/businesses/processorterms/), a ako se Vaši podaci o ličnosti obrađuju u trećoj zemlji, u kojoj se ne obezbeđuje primeran nivo zaštite podataka o ličnosti s društvom Google LLC smo zaključili Standardne ugovorne klauzule koje je odobrila Komisija EU u skladu s čl. 46 st. 2 tač. c) OUZP-a (https://privacy.google.com/businesses/processorterms/mccs/). Prema čl. 10.3 Ugovora društva Google o obradi naloga (https://privacy.google.com/businesses/processorterms/) preneseni podaci čuvaju se na sledećim lokacijama (takozvane „data center locations” / lokacije centara podataka): https://www.google.com/about/datacenters/locations/. Iz tog razloga uslugu Google Analytics koristimo samo ako Vi pristanete na prenos podataka na napred navedene lokacije centara podataka: U nekim slučajevima države u kojima se nalaze centri podataka ili iz kojih se vrši obrada ne obezbeđuju primeren nivo zaštite podataka o ličnosti, u skladu sa članom 64 stav 2 Zakona. Na primer, SAD se trenutno ne smatra državom koja obezbeđuje primeren nivo zaštite podataka o ličnosti.

Prenos u ovakve države povezan je sa rizicima za Vaše podatke o ličnosti, pogotovo jer se američkim telima javne vlasti ne može onemogućiti pristup podacima kada se oni prenose u SAD. Istina je da se ti rizici ne mogu isključiti zaključenjem Standardnih ugovornih klauzula između društva Deichmann SRB i obrađivača u SAD. Ipak, odredbe Ugovora društva Google o obradi naloga (usp. s https://privacy.google.com/businesses/processorterms/ u delu „Appendix 2”) sadrže veliki broj tehničkih i organizacionih mera koje za cilj imaju da osiguraju bezbednost Vaših podataka o ličnosti. Molimo da pri davanju pristanka uzmete u obzir naprednavedene okolnosti.

Osnovne informacije o Google-ovoj obradi Vaših podataka o ličnosti možete pronaći ovde: https://policies.google.com/privacy?hl=sr .

Ako pristanete na njenu upotrebu, koristićemo uslugu analize mreže Google Analytics. Google Analytics od Vas prikuplja pseudonimizovane podatke o korišćenju naše veb-stranice, uključujući vašu skraćenu IP adresu, i koristi kolačiće. Podaci o Vašoj upotrebi veb-stranice generisani kolačićima (uključujući vašu skraćenu IP adresu) prenose se na Google-ov server na napred navedenim lokacijama centara podataka i tamo se čuvaju. Google će koristiti ove podatke za procenu vaše upotrebe veb-stranice, za sastavljanje izveštaja o aktivnostima na veb-stranici i za generisanje daljih analiza i procena povezanih sa upotrebom naše veb-stranice i interneta. Google ove podatke može da poveže i sa drugim podacima o vama, poput istorije vašeg pretraživanja, Vašeg ličnog računa, podataka o upotrebi drugih uređaja i drugih podataka koje je Google sačuvao o vama. Google ove podatke može preneti i trećim stranama ako je to zakonski propisano (npr. državnim telima) ili ako treće strane obrađuju ove podatke u ime društva Google.

Podaci koje čuva Google Analytics čuvaju se u periodu od 14 meseci. Posle isteka tog perioda Google Analytics čuva samo objedinjene statističke podatke. Upotreba usluge Google Analytics zasniva se na Vašem pristanku (čl. 12 st. 1 tač. 1) Zakona.

Takođe, u bilo kom trenutku možete da opozovete Vaš pristanak podešavanjem postavki kolačića ovde: Resetujte postavke kolačića.

Vaš opoziv ne utiče na zakonitost obrade izvršene do vašeg opoziva.

Osim toga, možete upotrebiti dodatak za pretraživač kako biste sprečili da se podaci prikupljeni kolačićima (uključujući vašu IP adresu) šalju društvu Google i da ih ono koristi. Sledeći link vodi vas do odgovarajućeg dodatka: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=en
Dodatne informacije o tome kako društvo Google koristi podatke možete pronaći ovde: https://support.google.com/analytics/answer/6004245?hl=sr

Google Tag Manager

Ova veb-stranica koristi Google Tag Manager. Pomoću ove usluge oznakama veb-stranice može se upravljati putem interfejsa. Google Tool Manager samo sprovodi oznake. To znači: ne koriste se kolačići i ne prikupljaju se lični podaci. Google Tool Manager pokreće druge oznake koje onda mogu prikupljati podatke. Međutim, Google Tag Manager ne pristupa tim podacima. Ako je deaktiviranje sprovedeno na nivou domena ili kolačića, ono je na snazi za sve oznake za praćenje ako se te oznake sprovode pomoću usluge Google Tag Manager.

Facebook Custom Audiences

Ako nam za to date svoj pristanak, ova veb-stranica koristi funkcije usluge „Facebook Custom Audiences”. Time se uz pomoć funkcije Facebook-Pixels (ili uporedivih funkcija za prenos podataka o događajima ili podacima za kontakt putem interfejsa u aplikacijama) Fejsbuku omogućuje da posetioce naše internet ponude odredi kao ciljne grupe za prikaz oglasa (tzv. „Facebook-Ads”). Kao rezultat toga trebalo bi da Vam se Fejsbuk oglasi koje mi postavimo prikazuju samo na Fejsbuku i unutar usluga partnera koji sarađuju sa Fejsbukom (tzv. „Audience Network”, dodatne informacije o tome dostupne su na https://www.facebook.com/audiencenetwork/) ako ste takođe pokazali interesovanje za našu internet ponudu ili ako imate određene karakteristike (npr. zanimanje za određene teme ili proizvode koje se može otkriti na temelju veb-stranica koje posećujete) koje prenosimo na Fejsbuk (ovaj postupak rezultira razvrstavanjem vašeg profila u određene grupe poznate kao „Custom Audiences”). Pomoću funkcije Facebook-Pixels, takođe želimo da osiguramo da naši Fejsbuk oglasi odgovaraju vašem interesu za ciljanim oglasima i ne deluju naporno. Uz pomoć funkcije Facebook-Pixels takođe možemo proveriti efikasnost Fejsbuk oglasa za statističke svrhe i istraživanje tržišta tako što proverimo jeste li nakon klika na Fejsbuk oglas preusmereni na našu veb-stranicu (takozvano „merenje konverzije”).

U tom kontekstu, društvo Facebook Ireland Ltd. obrađuje sledeće vrste podataka:

• Podaci o upotrebi (npr. posećene veb-stranice, zanimanje za sadržaje, vreme pristupa);
• Metapodaci/podaci o komunikaciji (npr. podaci o uređajima, IP adrese);
• Podaci o događajima (Fejsbuk) („podaci o događajima” su podaci koji se od nas mogu preneti na Fejsbuk, na primer putem funkcije Facebook-Pixel (putem aplikacija ili na druge načine) i odnose se na osobe ili njihove postupke.

Takvi podaci uključuju, na primer, podatke o posetama veb-stranicama, interakcijama sa sadržajima, funkcijama, instalaciji aplikacija, kupovini proizvoda, itd.; podaci o događajima obrađuju se kako bi se stvorile ciljne grupe za sadržaje i informacije o oglasima (Custom Audiences); podaci o događajima ne sadrže stvarne sadržaje (kao što su pisani komentari), podatke o prijavi i podatke o kontaktima (tj. imena, adrese e-pošte i telefonske brojeve). Fejsbuk briše podatke o događajima posle najviše dve godine, a ciljne grupe formirane na temelju njih brišu se brisanjem našeg Fejsbuk računa).

Time se sprovode sledeće svrhe: Marketing, profili sa informacijama koje se odnose na korisnike (izrada korisničkih profila), remarketing (ciljano obraćanje posetiocima ili kupcima vlastite veb-stranice na drugim veb-stranicama), merenje konverzije (merenje efikasnosti marketinških mera), formiranje ciljnih grupa (određivanje ciljne grupe relevantne za marketinške svrhe ili drugo izdavanje sadržaja).

Odgovorni smo zajedno s društvom Facebook Ireland Ltd. za prikupljanje ili primanje „podataka o događajima” u okviru prenosa podataka (ali ne i za dalju obradu) koje Fejsbuk, pomoću funkcije Facebook-Pixels i uporedivih funkcija (npr. interfejsi) koje se sprovode u našoj internet ponudi, prikuplja ili u kontekstu prenosa prima u sledeće svrhe:

• Prikaz sadržaja / informacija o oglasima koji odgovaraju pretpostavljenim interesima korisnika;
• Slanje komercijalnih poruka i obaveštenja povezanih sa transakcijama (npr. obraćanje korisnicima putem usluge Facebook Messenger);
• Poboljšanje slanja oglasa i personalizacija funkcija i sadržaja (npr. poboljšanje otkrivanja koji sadržaji ili informacije o oglasima verovatno odgovaraju interesima korisnika).
U tu svrhu zaključili smo ugovor s društvom Facebook Ireland o zajedničkoj odgovornosti za obradu podataka, koji se može pogledati ovde: https://de-de.facebook.com/legal/terms/page_controller_addendum. Ako nam Fejsbuk pruža izmerene vrednosti, analize i izveštaje (koji su objedinjeni, tj. ne pružaju podatke o pojedinačnim korisnicima i anonimizovani su za nas), obrada se ne odvija u okviru zajedničke odgovornosti, nego na osnovu Ugovora o obradi naloga („Usluge obrade podataka”, https://www.facebook.com/legal/terms/dataprocessing ), „Uslova sigurnosti podataka”(https://www.facebook.com/legal/terms/data_security_terms) kao i, s obzirom na obradu u SAD, na temelju standardnih ugovornih klauzula („Dodatak o prenosu podataka između EU i Fejsbuka”, https://www.facebook.com/legal/EU_data_transfer_addendum).

Prema odredbama Dodatka o prenosu podataka između EU i Fejsbuka https://www.facebook.com/legal/EU_data_transfer_addendum o obradi podataka sa Fejsbukom obrada Vaših podataka o ličnosti može se da se vrši i u državama koje je obezbeđuju primeren nivo zaštite podataka o ličnosti zemljama poput SAD. Iz tog razloga funkciju Facebook Custom Audiences koristimo samo ako i Vi pristanete na moguće prenose. Neke države u kojima se nalaze centri podataka ili iz kojih se vrši obrada nemaju odgovarajući nivo zaštite podataka u skladu sa članom 64 stav 2 Zakona. Na primer, SAD se trenutno ne smatra državom koja obezbeđuje primeren nivo zaštite podataka. Prenos u ovakve države zemlje povezan je sa rizicima za Vaše podatke o ličnosti, pogotovo jer se američkim telima javne vlasti ne može onemogućiti pristup podacima kada se oni prenose u SAD. Istina je da se ti rizici ne mogu isključiti jednostavnim sklapanjem standardnih ugovornih klauzula između društva Deichmann i obrađivača ili rukovalaca obrade podataka u ovoj zemlji. Ipak, u tom kontekstu Fejsbuk koristi maskiranje IP-a (pseudonimizovanje IP adrese) kao sigurnosnu meru kao i ovdenavedene dodatne mere: https://www.facebook.com/legal/terms/data_security_terms . Molimo da pri davanju pristanka uzmete u obzir napred navedene okolnosti.

Korišćenje funkcije Facebook Custom Audiences temelji se na Vašem pristanku (čl. 12 st. 1 tač. 1) Zakona .
Takođe, u bilo kom trenutku možete opozvati svoj pristanak podešavanjem postavki kolačića ovde: Resetujte postavke kolačića.

Vaš opoziv ne utiče na zakonitost obrade izvršene do vašeg opoziva.

Ovde možete pronaći dodatne informacije o uslovima obrade podataka u okviru funkcije Facebook Custom Audiences: https://www.facebook.com/legal/terms/customaudience.

Facebook Single-Sign-on / Connect

Postupak Facebook Single-Sign-On omogućava vam da se pomoću svog Fejsbuk korisničkog računa prijavite i u okviru naše internet ponude. Preduslov za postupak Single-Sign-On je da ste registrovani na Fejsbuku i da unesete pristupne podatke koje na njemu koristite u ponuđeni internet obrazac ili da ste već prijavljeni na Fejsbuk i potvrdite registraciju za prijavu Single-Sign-On putem tipke.

Provera autentičnosti se vrši direktno na Fejsbuku. Kao deo takve provere autentičnosti dobijamo korisnički ID s informacijom da taj korisnički ID upotrebljavate na Fejsbuku i da taj ID ne možemo koristiti u druge svrhe (takozvani „User Handle”). Lozinka koju unesete kao deo postupka Single-Sign-On kod pružaoca usluge Single-Sign-On nije nam vidljiva niti je čuvamo.

Napominjemo da Fejsbuk može automatski da uskladi podatke koje smo sačuvali s vašim Fejsbuk korisničkim nalogom.
U tu svrhu sklopili smo ugovor s društvom Facebook Ireland o zajedničkoj odgovornosti za obradu podataka.Osim toga se primenjuju i „Uslovi sigurnosti podataka” (https://www.facebook.com/legal/terms/data_security_terms) kao i, s obzirom na obradu u SAD, standardne ugovorne klauzule („Dodatak o prenosu podataka između EU i Fejsbuka https://www.facebook.com/legal/EU_data_transfer_addendum).

Obrada Vaših podataka o ličnosti može da se vrši i u državama koje ne obezbeđuju primeren nivo zaštite podataka o ličnost poput SAD. Iz tog razloga funkciju Facebook Custom Audiences koristimo samo ako i vi pristanete na moguće prenose. Neke države u kojima se nalaze centri podataka ili iz kojih se vrši obrada nemaju odgovarajući nivo zaštite podataka u skladu u skladu sa članom 64 stav 2 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti). Na primer, SAD se trenutno ne smatra državom koja obezbeđuje primeren nivo zaštite podataka o ličnosti. Prenos u ovakve države povezan je sa rizicima za Vaše podatke o ličnosti, pogotovo jer se američkim telima javne vlasti ne može onemogućiti pristup podacima kada se oni prenose u SAD. Istina je da se ti rizici ne mogu isključiti jednostavnim sklapanjem standardnih ugovornih klauzula između društva Deichmann i izvršilaca ili rukovalaca u takvoj državi. Ipak, u tom kontekstu Fejsbuk koristi maskiranje IP-a (pseudonimizacija IP adrese) kao bezbednosnu meru, kao i ovde navedene dodatne mere: https://www.facebook.com/legal/terms/data_security_terms. Molimo da pri davanju pristanka uzmete u obzir naprednavedene okolnosti.

Korišćenje funkcije Facebook Single-Sign-on / Connect zasniva se se na vašem pristanku (čl. 12 st. 1 tač. 1 Zakona).
Takođe, u bilo kom trenutku možete opozvati svoj pristanak podešavanjem postavki kolačića ovde: Resetujte postavke kolačića.

Vaš opoziv ne utiče na zakonitost obrade izvršene do vašeg opoziva.